כולנו גדלנו על המיתוס ש"חלב זה בריא", אך מזה זמן יש יותר ויותר אנשים, שמבינים, שחלב פרה בריא מאד לעגלים אך לא לנו- לבני האדם.
בשנים האחרונות מגיעים לקליניקה שלי עוד ועוד אנשים, שמספרים על רגישות לחלב ומוצריו. הם מתלוננים על מעי רגיז, כאבי בטן, שלשולים ועצירויות,עודף ליחה, דלקת מפרקים, אלרגיות, קרוהן ועוד.
רבים מהם אינם מודעים לקשר שבין צריכת מוצרי חלב לבין המחלות והמיחושים , שמציקים להם.
יש גם אנשים ומשפחות, שהחליטו באופן מושכל וללא סימפטומים מיוחדים, להוציא את החלב ומוצריו מהתפריט היומי.
הם עושים זאת מתוך הבנה, שלגוף שלנו קשה לפרק חלב, ושמוצרי החלב בימינו מלאים הורמונים, אנטיביוטיקה, תרופות, ריסוסים וחומרי הדברה,שהיוו חלק מתזונת הפרות.
כשאני מנחה את המטופלים להסיר את החלב ומוצריו מהתזונה שלהם באופן גורף ומלא, הם שואלים אותי- "ומה במקום?"
אז יש הרבה מאד תחליפים צמחיים לחלב בימינו. תחליפים שאינם מכילים כולסטרול ולקטוז.
חלב אורז– משקה דמוי חלב, המיוצר מאורז. הוא מכיל פחות חלבונים מחלב אם או מחלב פרה.
חסרונותיו- מכיל כמות נכבדת של פחמימות ויש בו סכנה לריכוז גבוה של ארסן. האיגוד האירופי לרפואת ילדים ממליץ להימנע מלתת חלב אורז לילדים, בכל גיל.
יתרונותיו- מתאים לסובלים מבעיות במערכת העיכול.
איך נכין בבית? מכניסים לבלנדר 2 כוסות מים וחצי כוס אורז מלא לא מבושל (ניתן להוסיף ממתיק טבעי), מערבלים, מסננים דרך מסננת ואח"כ מסננים שוב דרך חיתול בד (טטרה).
חלב שקדים– משקה שקדים טחונים.
חסרונותיו- מכיל מעט מאד חלבון.
יתרונותיו- מכיל כמות גבוהה של סידן ומעט קלוריות, אלא אם הוסיפו לו הרבה סוכר.
איך נכין בבית? משרים חצי כוס שקדים במים למשך הלילה. בבוקר מקלפים את הקליפה החומה. טוחנים את השקדים בבלנדר עם 2 כוסות מים. ניתן להמתיק עם סטיביה או מולסה.
חלב שיבולת שועל– תחליף אידיאלי לחלב.
חסרונותיו- דל בחלבון ועשיר בפחמימות.
יתרונותיו- מתאים מאד למי שסובל מאלרגיה לסויה או לאגוזים, מסייע להורדת כולסטרול ולמניעת סוכרת, ועוזר מאד להרגעה ולמניעת נדודי שינה.
איך נכין בבית? משרים כוס שיבולת שועל ב-4 כוסות מים, למשך שעתיים, מערבבים מידי פעם, טוחנים בבלנדר, מסננים במסננת, מסננים שוב בחיתול בד (טטרה).
חלב סויה– עשוי מפולי סויה וערכו התזונתי דומה לחלב.
יתרונותיו- עשיר בחלבון ובסידן. חלבון הסויה נחשב לחלבון איכותי מאד. חלב סויה אינו מכיל כלל שומן רווי וכולסטרול.
חסרונותיו- הסויה היא קיטניה מאד מהונדסת גנטית, ואין לדעת את ההשפעות ארוכות הטווח של תהליך זה על גוף האדם. בנוסף, בסויה מצויים רכיבים, שעלולים לעכב ספיגת ויטמינים ומינראלים חיוניים מהמזון.
חיסרון נוסף- הסויה מכילה פיטואסטרוגנים- הורמונים נשיים. אנשי מקצוע רבים סבורים, שמסיבה זו יש להמעיט בשימוש בסויה בקרב ילדים, גברים ונשים בעלות רקע סרטני נשי.
חלב קוקוס– יוצר מבשר אגוז הקוקוס, שמופרד מהקליפה הקשה, נטחן ומושרה במים כדי למצות ממנו את החלבון, השומן והסוכר.
חלב הקוקוס עשיר בשומן רווי ולכן הוא מתקשה בטמפרטורת החדר.
יתרונותיו- הוא מכיל מעט קלוריות ויש שאוהבים מאד את הטעם.
חסרונותיו- כמות החלבון בחלב קוקוס היא מינימאלית.
חשוב מאד- בבואכם לבחור תחליף חלב מוכן, שימו לב היטב לתווית וקראו את האותיות הקטנות–
מהו הרכיב העיקרי במשקה? האם באמת יש בו כמות נכבדה של שקדים או קוקוס? כמה סוכר הוסיפו למשקה? כמה חומרים משמרים? מייצבים?
אני באופן אישי, מעדיפה מכל התחליפים את חלב שיבולת השועל. אין הוא מספק חלבון עשיר, אך את החלבון אפשר לקבל מהרבה מאד מזונות אחרים.